Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eetbare Wilde Plantenjaar

1 november 2023 @ 19:15 - 21:45

De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Om ons heen staan
heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren
(her)kennen en te weten hoe je ze respectvol kunt oogsten. Duik samen met Tim Horneman
en Leah Groeneweg een jaar lang in de wereld van de eetbare wilde planten en ontdek de
kracht en rijkdom van de natuur.

Heb je al ervaring met eetbare planten? Binnen de groep is een verdiepingsgroep. Doordat
we met twee docenten zijn, kunnen we differentiëren in de lesstof. Hierdoor is er zowel
voor gevorderde als beginnende wildplukker voldoende aandacht.

Onderwerpen, thema´s en activiteiten gedurende het jaar
Eetbare en geneeskrachtige wilde planten, het hele jaar rond.
Goed herkenbare eetbare en geneeskrachtige paddenstoelen.
Bezoek en rondleiding Voedselboskwekerij Arborealis in Wilhelminaoord.
Bezoek en excursie Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga en Jan
Dommerholt.
Kampeerweekend met kanotocht, eetbare wilde plantenexcursie, veel natuur en
gezond en lekker eten.
Koken met eetbare wilde planten (vegetarisch / veganistisch met grotendeels
biologische producten)
Een eetbare tuin: eetbare wilde planten in jouw tuin.
Lange struintochten, op zoek naar eetbare planten.
Inmaken, fermenteren en pickelen.
Keuzeonderwerpen o.a. maken van wilde kruidentinctuur, sparrenhars- of
kruidenzalf, wilde kruidenolie, kookoxymel (geneeskrachtige kruiden in honing-
azijn), pyxis (geneeskrachtige plantenas), bachbloesemremedie.
Wasmiddel en allesreiniger maken van paardenkastanjes.
Brandnetels twinen (maken van touw van de vezels van de brandnetel)
Mogelijkheid tot het zelfstandig geven van een excursie en presentatie. Voor de
eigen groep en ook een excursie met deelnemers van buitenaf.
Uitwerken van eigen ingebracht thema.
Vóór de start geef je aan of er specifieke thema´s, onderwerpen of planten zijn die jij wilt
uitwerken. Gedurende het jaar ga je hier mee aan de slag.

Praktijkdagen
Tijdens de praktijkdagen gaan we op struintocht, heerlijke gerechtjes maken met eetbare
planten en aan de slag met diverse plantbereidingen.
Elke praktijkdag is anders van opzet. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op
sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur en andere dagen zijn we ook binnen aan het
werk rondom een bepaald thema. Dit hangt deels af van de door de deelnemers ingebrachte
onderwerpen.
We bespreken planten en onderwerpen, maken plantbereidingen, heerlijke gerechten met
eetbare wilde planten en genieten van lekkere tussendoortjes, wildplukthee en wilde
kruidendrankjes.
De maaltijden en gerechtjes zijn vegetarisch / veganistisch, grotendeels glutenvrij en
suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare
wilde planten.

Kampeerweekend
Onderdeel van ons Eetbare Wilde Plantenjaar is een kampeerweekend. We gaan naar Ossenzijl in de Weerribben, het grootste aaneengesloten laagveengebied van West Europa.
Hier gaan we vanuit de kano en te voet op zoek naar eetbare planten.
We komen onder andere de beruchte en dodelijk giftige waterscheerling tegen, maar ook de
gewone engelwortel en prachtige waterlelies.
Wie niet wilt kamperen, kan op eigen gelegenheid een overnachting in de buurt regelen. De
kosten van de overnachting (kamperen of andere overnachtingsplek) zijn voor eigen
rekening.

Theorielessen (live of online)
De live theorielessen worden op woensdagavonden gegeven en op dinsdagavond online via
Zoom.
Tijdens de theorielessen verdiep je jouw plantenkennis. Je leert planten het hele jaar rond te
herkennen. Bij welke plantenfamilie hoort een plant en hoe ziet de plant er in bloei uit? Hoe
herken je de plant als wortelrozet? En welke planten kun je herkennen aan de zaadresten?
We doen plantenquizzen en bespreken verschillende toepassingen en bereidingen van
planten. Hoe kun je paardenbloemwortels fermenteren, ‘olijven’ maken van
sleedoornbessen of ‘kappertjes’ van beukenkiempjes?
Hiernaast gaan we in groepjes aan het werk en is er de mogelijkheid om voor de groep een
presentatie te geven over een plant of onderwerp.
Ben je niet in de gelegenheid om de live lessen te volgen? Of vind je extra herhaling fijn? Op
dinsdagavonden zijn onlinelessen. De basis van deze lessen is gelijk aan de livelessen. Alleen
de plantbereidingen die gedurende de woensdagavond live lessen worden gemaakt, worden
door de onlineles deelnemers gedurende de praktijkdagen ‘ingehaald’.
De onlinelessen worden live via Zoom gegeven en zijn interactief met veel ruimte voor
vragen en interactie.

Optie 1 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar
lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen.

Optie 2 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar
lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online. Naast de negen
geplande onlinelessen, is er ook mogelijkheid tot het volgen van een aantal extra
onlinelessen. Deze zijn onderdeel van de online lentecursus. Deze lessen zijn vooral
herhaling van de lesstof. De data hiervan worden zo snel mogelijk gepland.
Geef jouw voorkeur aan bij jouw inschrijving.

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je na
afloop van de lessen toegestuurd via de mail.
Gedurende het jaar: extra begeleiding en mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling via een
WhattsApp groep.

Lesdata
Blok 1:
Theorieles wo 1 nov 19.15 – 21.45 uur / Onlineles ma 6 november 19.30 – 21.30 uur (let op:
deze keer is de onlineles op maandag)
Praktijkdag za 18 november 10.30 – 16.00 uur (let op: deze keer is de les op zaterdag, ivm
bezoek aan en rondleiding op Voedselboskwekerij Arborealis)

Blok 2:
Theorieles wo 6 december 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 12 december 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 17 december 10.30 – 16.00 uur

Blok 3:
Theorieles wo 10 januari 2024 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 23 januari 2024 19.30 – 21.30
uur
Praktijkdag zo 28 januari 2024 10.30 – 16.00 uur

Blok 4:
Theorieles wo 7 februari 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 13 februari 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 25 februari 10.30 – 16.00 uur

Blok 5:
Theorieles wo 6 maart 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 12 maart 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 24 maart 10.30 – 16.00 uur

Blok 6:
Theorieles wo 3 april 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 9 april 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 21 april 10.30 – 16.00 uur

Blok 7:
Theorieles wo 15 mei 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 21 mei 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 26 mei 10.30 – 16.00 uur

Blok 8:
Kampeerweekend vr 28 juni t/m zo 30 juni
Aankomst vrijdag 28 juni vanaf 15.00 uur,  gezamenlijke potluckmaaltijd voor wie al
aanwezig is. Start programma om 19.30 uur: avond excursie. Zaterdag 29 juni
dagprogramma met kookworkshop, zondag 30 juni excursie en gezamenlijke
wildplukmaaltijd, 16.00 uur afsluiting

Blok 9:
Theorieles wo 11 september 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 10 september 19.30 – 21.30
uur
Praktijkdag zo 8 september 10.30 – 16.00 uur

Blok 10:
Theorieles wo 9 oktober 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 8 oktober 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 20 oktober 10.30 – 16.00 uur

Optioneel:
Een presentatie of deel van een excursie / activiteit verzorgen voor een andere groep of
jaargroep. Dit inplannen gedurende het jaar.

Locaties praktijkdagen o.a.:
 Voedselbos Arborealis, Wilhelminaoord
 Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga, Sellingen
 Weerribben, Ossenzijl
 De bossen rondom Schoonloo / Elp
 De Heest (Gasteren/Oudemolen)
 Kwelders van de Waddenzee (Oud Bokum)
 Lauwersmeergebied
Locatie theorielessen:
In de buurt van Gieten (precieze locatie volgt nog)

Kosten eetbare wilde plantenjaar:
Optie 1 € 1.595,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live of online

Optie 2 € 1.645,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live en online

Dit is inclusief: koffie, thee en tussendoortje tijdens de lesdagen, de gerechten die we
maken tijdens de buitendagen en lunch, avondeten, koffie, thee en tussendoortjes tijdens
het kampeerweekend.
De maaltijden zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt
van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.
En exclusief: de twee overnachtingen in eigen (kleine) tent tijdens het kampeerweekend,
tent en kampeerspullen, ontbijt en tussendoortjes tijdens de kampeerweekenden.