Vijfmaandse opleiding eetbare wilde planten

De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Om ons heen staan heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren (her)kennen en te weten hoe je ze respectvol kunt oogsten. Duik samen met Tim Horneman en Leah Groeneweg vijf maanden lang in de wereld van de eetbare wilde planten en ontdek de kracht en rijkdom van de natuur.

 Gedurende deze vijf maanden hebben we vier praktijkdagen, vier theorielessen en een kampeerweekend eind juni. De praktijkdagen zijn op zondagen op verschillende locaties in Noord Nederland. De theorielessen zijn op woensdagavond live in Kostvlies (Gasselte) of op dinsdagavond online te volgen.

De vijfmaandse opleiding start op woensdag 3 april met een theorieles (of op dinsdag 9 april met een onlineles) en sluit af met de praktijkdag op zondag 20 oktober. De maanden juli en augustus zijn er geen lessen.

We gaan op excursie naar verschillende natuurgebieden in Noord Nederland, je leert welke planten eetbaar zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze in jouw dagelijkse menu kunt toepassen. Verder onderzoeken wij wat het eten uit de natuur voor onze gezondheid en de gezondheid van Moeder Aarde kan betekenen.

De groep van deze vijfmaandse opleiding draait mee met de groep van de jaaropleiding die afgelopen november is gestart. Doordat de lessen door twee docenten, Tim en Leah, worden gegeven is er mogelijkheid voor differentiatie. Hierdoor is er voor elk niveau voldoende aandacht en aanbod.

Praktijkdagen
Tijdens de praktijkdagen gaan we op struintocht, heerlijke gerechtjes maken met eetbare planten en aan de slag met diverse plantbereidingen.

Elke praktijkdag is anders van opzet. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur. We bespreken planten en onderwerpen, maken plantbereidingen, heerlijke gerechten met eetbare wilde planten en genieten van lekkere tussendoortjes, wildplukthee en wilde kruidendrankjes.

De maaltijden en gerechtjes zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.

’s Middags gaan we koken, meestal op het kampvuur. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek. Het koken neemt een belangrijke plaats in tijdens de praktijkdagen. Je leert hierdoor de wilde planten in je dagelijkse menu te gaan gebruiken.

We koken grotendeels met biologische ingrediënten en vullen deze aan met de eetbare wilde planten. De gerechtjes die we maken zijn vegetarisch / veganistisch en grotendeels glutenvrij en suikervrij. Ook maken we een paar plantbereidingen, zoals een wilde kruidenzout en een wilde kruidentinctuur. Natuurkok Tim geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur.

Gedurende de praktijkdagen zijn we de hele dag buiten. Hou hier rekening mee, ook ivm kleding. Bij regenachtig weer spannen we ’s middags een  tarpje (zeiltje), zodat we droog kunnen zitten en koken rondom het kampvuur.

Kampeerweekend
We gaan naar Ossenzijl in de Weerribben, het grootste aaneengesloten laagveengebied van West Europa. Hier gaan we vanuit de kano en te voet op zoek naar eetbare planten. We komen onder andere de beruchte en dodelijk giftige waterscheerling tegen, maar ook de gewone engelwortel en prachtige waterlelies.

Wie niet wil kamperen, kan op eigen gelegenheid een overnachting in de buurt regelen. De kosten van de overnachting (kamperen of andere overnachtingsplek) zijn voor eigen rekening.

Theorielessen (live of online)
De live theorielessen worden op woensdagavonden gegeven. Of op dinsdagavonden is er een mogelijkheid om een theorieles online te volgen.

Tijdens de theorielessen verdiep je jouw plantenkennis. Je leert planten het hele jaar rond te herkennen. Bij welke plantenfamilie hoort een plant en hoe ziet de plant er in bloei uit? Hoe herken je de plant als wortelrozet? En welke planten kun je herkennen aan de zaadresten?

We doen plantenquizzen en bespreken verschillende toepassingen en bereidingen van planten. Hoe kun je ‘kappertjes’ van beukenkiempjes en paardenbloemknoppen maken, en hoe kun je ‘olijven’ maken van sleedoornbessen? Hoe maak je een oliemaceraat met wilde planten? En hoe kun je wilde planten fermenteren?

Ben je niet in de gelegenheid om de live lessen te volgen? Of vind je extra herhaling fijn? Op dinsdagavonden zijn onlinelessen. De basis van deze lessen is gelijk aan de livelessen. Alleen de plantbereidingen die gedurende de woensdagavond live lessen worden gemaakt, worden door de onlineles deelnemers gedurende de praktijkdagen ‘ingehaald’.

De onlinelessen worden live via Zoom gegeven en zijn interactief met veel ruimte voor vragen en interactie.

 Onderwerpen, thema´s en activiteiten gedurende de opleiding

 • Eetbare en geneeskrachtige wilde planten, bomen en bessen van het seizoen
 • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
 • Verantwoord en veilig wildplukken
 • Een aantal goed herkenbare eetbare en geneeskrachtige paddenstoelen
 • Bezoek en excursie Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga en Jan Dommerholt
 • Kampeerweekend met kanotocht, eetbare wilde plantenexcursie, veel natuur en gezond en lekker eten
 • Koken met eetbare wilde planten (vegetarisch / veganistisch met grotendeels biologische producten)
 • Koken op het kampvuur
 • Struintochten, op zoek naar eetbare planten
 • Inmaken, fermenteren en pickelen
 • Keuzeonderwerpen o.a. maken van wilde kruidentinctuur, kookoxymel (geneeskrachtige kruiden in honing-azijn), pyxis (geneeskrachtige plantenas), bachbloesemremedie
 • Wasmiddel en allesreiniger maken van paardenkastanjes
 • Brandnetels twinen (maken van touw van de vezels van de brandnetel)

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.

Lesdata

Theorieles wo 3 april 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 9 april 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 21 april 10.30 – 16.00 uurTheorieles wo 15 mei 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 21 mei 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 26 mei 10.30 – 16.00 uur

Kampeerweekend Weerribben Ossenzijl vr 28 juni t/m zo 30 juni
Aankomst vrijdag 28 juni vanaf 15.00 uur,  gezamenlijke potluckmaaltijd voor wie al aanwezig is. Start programma om 19.30 uur: avond excursie. Zaterdag 29 juni dagprogramma met excursie en kookworkshop, zondag 30 juni excursie en gezamenlijke wildplukmaaltijd, 16.00 uur afsluiting

Praktijkdag zo 8 september 10.30 – 16.00 uur
Theorieles wo 11 september 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 10 september 19.30 – 21.30 uur

Theorieles wo 9 oktober 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 8 oktober 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 20 oktober 10.30 – 16.00 uur

Locaties praktijkdagen:

 • Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen, bij Rineke Dijkinga en Jan Dommerholt
 • De Heest, Oudemolen
 • Weerribben bij Ossenzijl
 • Kwelder bij Oudbokum
 • Bossen rondom Gieten

Locatie theorielessen:
Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)

Kosten vijfmaandse opleiding eetbare wilde planten: € 870,00

Buiten koken

Wildplukwandelingen 2024

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten van het seizoen. 

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Onderweg genieten we van een wildplukversnapering en na afloop van de wandeling krijg je een PowerPoint met de belangrijkste eetbare wilde planten en een aantal recepten thuis gestuurd via de mail.

Voor de data van onze wildplukwandelingen (en meer) ga naar onze Agenda

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste activiteiten van In Het Wilde Weg: stuur een mail naar info@inhetwildeweg.nl

Vraag maar raak

Contact