De wereld van

Wildplukken

In het wilde weg neemt je mee in de wereld van het wildplukken.
Het is spannend om te ontdekken wat de natuur ons voor heerlijks te bieden heeft.
De berm, het veld en je tuin zullen nooit meer dezelfde zijn.

Online wintercursus eetbare wilde planten

Bij de winter denk je misschien niet gelijk aan een eetbare wilde planten oogst. Maar met de juiste kennis is het heel goed mogelijk om een heerlijke en gezonde maaltijd bij elkaar te plukken. En te graven, want het zijn juist wortels die in de herfst en winter veel voedingsstoffen bevatten!

Om jou hierin op weg te helpen geeft In Het Wilde Weg een online wintercursus eetbare wilde planten. In acht online lessen maak je kennis met eetbare planten die je in de winter kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Je gaat zelf op zoek naar (eetbare) planten en je wordt uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen.

 

De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren, opdrachtenwandelingen bij jou in de omgeving, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.

Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken herken je ze en hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die in het veld, in het bos of in jouw tuin staan en verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.

Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod. Zo leer je de lisdodde herkennen en gebruiken en ga je op zoek naar judasoren en fluweelpootjes.

Hoe zien de lessen er uit?

  • De lessen worden gegeven via zoom
  • PowerPoint presentaties
  • Foto’s en filmpjes
  • Thuisopdrachten (vooral voor buiten!)
  • Online plantenquizzen
  • Mogelijkheid tot extra begeleiding en onderlinge uitwisseling via WhatsApp groep

Wat gaan we bespreken?

  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Herkennen van eetbare planten van dit seizoen, verschillende groeistadia van planten
  • Herkennen van zaadresten, kiemplanten en planten voor de bloei
  • Giftige planten/look-a-likes
  • Het koken met eetbare wilde planten
  • Het maken van surrogaatkoffie van paardenbloemwortel, dennenthee en sparrenzalf
  • Ruimte voor verdieping: breng een onderwerp in
  • Vegetarische / veganistische recepten om zelf mee aan de slag te gaan

Lesdata:

  • Dinsdag 11 januari 19.30 – 21.30 uur
  • Dinsdag 18 januari 19.30 – 21.30 uur
  • Dinsdag 1 februari 19.30 – 21.30 uur
  • Dinsdag 8 februari 19.30 – 21.30 uur
  • Dinsdag 15 februari 19.30 – 21.30 uur
  • Donderdag 3 maart 19.30 – 21.30 uur (let op andere weekdag)
  • Dinsdag 15 maart 19.30 – 21.30 uur
  • Dinsdag 22 maart 19.30 – 21.30 uur

De lessen worden opgenomen. Ben je verhinderd, dan kun je de opname van de les downloaden en deze op een later moment terug kijken.

Nu met lockdownkorting! Deelname € 100,00 in plaats van € 150,00

oerbeleving

Jaaropleiding eetbare wilde planten 2022/ 2023

Duik in de wereld van het eten uit de natuur. We gaan op excursie naar verschillende mooie natuurgebieden in Noord Nederland, wildplukken en koken met wilde planten en paddenstoelen. Ook de geneeskrachtige werking én de magische verhalen van planten en paddenstoelen worden behandeld.

Natuurkok Tim Horneman geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur.

Eén zondag per maand hebben we praktijkdag en één avond per maand een theorieles. De theorieles is, onder voorbehoud, in Rikus in Eext. Daarnaast is er de mogelijk om theorieles online te volgen.

 

Tijdens de praktijkdagen gaan we op excursie naar diverse gebieden: kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. We maken vegetarische / veganistische lekkernijen op het kampvuur, gaan paardenbloemwortels roosteren voor ‘koffie’ en maken zalf van sparrenhars. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek.

 

Onderwerpen die gedurende het jaar aanbod komen:

  • Eetbare planten, wortels, bomen, bessen en paddenstoelen in alle seizoenen
  • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Plantenfamilies
  • Giftige planten
  • Geneeskrachtige werking van planten en paddenstoelen
  • Lekker en gezond eten maken
  • Koken op het kampvuur
  • Magische verhalen rondom planten

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.

Er is sprake van maatwerk, je kunt de jaaropleiding namelijk op drie manieren volgen:

Optie 1 Wil je aan de opleiding ‘snuffelen’? Of wil je een paar maanden lekker met eetbare planten aan de slag? Volg dan een losse module van 3 maanden

Optie 2 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen. Er worden 11 praktijkdagen en 11 theorielessen georganiseerd.

Optie 3 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online

 

Start: Praktijkdag Zo. 13 maart 2022 10.30 – 15.30 uur

Theorieles 1 Wo. 23 maart 2022 19.15 – 21.45 uur

Voor het rooster mail info@inhetwildeweg.nl

Online lessen:

De online lessen zijn 1x per maand op dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur.

Kosten jaaropleiding 13 maart 2022 t/m 22 februari 2023:

Optie 1 € 425,00 voor drie praktijklessen en drie theorie- of onlinelessen (één module)

 Optie 2 € 1.350,00 voor praktijklessen en theorie- of onlinelessen

 Optie 3 1.450,00 voor praktijklessen, theorie- en onlinelessen

Locatie theorielessen: Landhuishotel Restaurant Rikus Eext (onder voorbehoud)

Locatie praktijkdagen o.a.: De Hunze (Torenveen), bossen rondom Gieten, Drouwenerveld, Breevenen (Nieuw Annerveen), Gasterse Duinen (Oudemolen), Ruiten Aa (Sellingen), kwelders van de Waddenzee (Pieterburen), Lauwersmeer (Zoutkamp)

 

I.v.m. de corona maatregelen zijn wij mogelijk genoodzaakt het programma aan te passen!

In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Wildplukwandelingen 2022

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten rondom het Hunebedcentrum in Borger, in het bos bij Gasselte/ Gieten of in het Asserbos.

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Data:

geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwe data

wildplukken

Vraag maar raak

Contact