De wereld van

Wildplukken

In het wilde weg neemt je mee in de wereld van het wildplukken.
Het is spannend om te ontdekken wat de natuur ons voor heerlijks te bieden heeft.
De berm, het veld en je tuin zullen nooit meer dezelfde zijn.

Online herfstcursus eetbare wilde planten

De herfst is een heerlijk seizoen om de natuur in te trekken. Veel bomen en struiken hangen vol eetbare bessen, veel planten zijn al weer opnieuw uitgelopen en met wat geluk vind je eetbare paddenstoelen. Ontdek de wereld van het wildplukken in de herfst en vul je mand met de bessen van de Amerikaanse vogelkers, de lijsterbes en sleedoorn. Ga daarnaast op zoek naar akkerkool, vogelmuur, gewone raket en kleine veldkers en wie weet kom je onderweg wel een grote sponszwam of eekhoorntjesbrood tegen. Gegarandeerd genieten in en rondom het bos.

 

Om hierbij ondersteuning te bieden geeft In Het Wilde Weg een online herfstcursus eetbare wilde planten. In acht online lessen, die via Zoom worden gegeven, maak je kennis met eetbare planten die je in de herfst kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Wildplukkers Tim en Leah sturen je naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen.

De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren, opdrachtenwandelingen bij jou in de omgeving, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.

Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken herken je ze en hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die in het veld, in het bos of in jouw tuin staan en verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.

Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod.

Hoe zien de lessen er uit?

  • PowerPoint presentaties
  • Foto’s en filmpjes
  • Thuisopdrachten (vooral voor buiten!)
  • Online plantenquizzen
  • Mogelijkheid tot extra begeleiding en onderlinge uitwisseling via WhatsApp groep

Wat gaan we bespreken?

  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Herkennen van eetbare planten en bessen van dit seizoen, verschillende groeistadia van planten
  • Een paar goed te herkennen eetbare paddenstoelen, waaronder eekhoorntjesbrood, grote sponszwam, geschubte inktzwam
  • Giftige planten/look-a-likes
  • Maken van sparrenzout, wilde bessenmoes, drogen van planten en het bereiden van zalf, olie en tinctuur
  • Vegetarische / veganistische recepten om zelf mee aan de slag te gaan

Lesdata:
dinsdag 19 oktober 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 26 oktober 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 2 november 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 9 november 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 23 november 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 30november 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 7 december 19.30 – 21.30 uur
dinsdag 14 december 19.30 – 21.30 uur

De lessen worden opgenomen. Ben je verhinderd, dan kun je de opname van de les downloaden en deze op een later moment terug kijken.

Deelname: € 150,00 per persoon

Meer informatie: www.inhetwildeweg.nl of Leah Groeneweg 06-14136734

online herfstcursus eetbare wilde planten
oerbeleving

Jaaropleiding eetbare wilde planten 2021/ 2022

Duik in de wereld van het eten uit de natuur. Leah Groeneweg en Tim Horneman leren je eetbare wilde planten, kruiden, bomen, bessen en paddenstoelen kennen.

We gaan op excursie naar verschillende mooie natuurgebieden in Noord Nederland, wildplukken en koken met wilde planten en paddenstoelen. Ook de geneeskrachtige werking én de magische verhalen van planten en paddenstoelen worden behandeld.
Natuurkok Tim Horneman geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur.

Eén zondag per maand hebben we praktijkdag en één avond per maand een theorieles. De theorieles is in Rikus in Eext. Daarnaast is het mogelijk om de theorieles online te volgen.

Tijdens de praktijkdagen gaan we op excursie naar diverse gebieden: kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. We maken vegetarische / veganistische lekkernijen op het kampvuur, gaan paardenbloemwortels roosteren voor ‘koffie’ en maken zalf van sparrenhars. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek.

Onderwerpen die gedurende het jaar aanbod komen:

  • Eetbare planten, wortels, bomen, bessen en paddenstoelen in alle seizoenen
  • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Plantenfamilies
  • Giftige planten
  • Geneeskrachtige werking van planten en paddenstoelen
  • Lekker en gezond eten maken
  • Koken op het kampvuur
  • Magische verhalen rondom planten

De behandelde lesstof (powerpoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.

Er is sprake van maatwerk, je kunt de jaaropleiding namelijk op drie manieren volgen:

Optie 1 Wil je aan de opleiding ‘snuffelen’? Of wil je een paar maanden lekker met eetbare planten aan de slag? Volg dan een losse module van 3 maanden

Optie 2 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen

Optie 3 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online

Lesdata:

Theorieles 1 Wo. 8 september 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Ma. 13 september 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 19 september 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 2 Wo. 29 september 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 10 oktober 10.30 – 15.30 uur

Onlineles Di. 12 oktober 19.30 – 21.30 uur

 

Theorieles 3 Wo. 27 oktober 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 7 november 10.30 – 15.30 uur

Onlineles Wo. 17 november 19.30 – 21.30 uur

 

Theorieles 4 Wo. 27 november 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Wo. 15 december 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 12 december 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 5 Wo. 5 januari 2022 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 16 januari 2022 10.30 – 15.30 uur

Onlineles Wo. 19 januari 2022 19.30 – 21.30 uur

 

Theorieles 6 Wo. 2 februari 2022 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Wo. 9 februari 2022 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 13 februari 2022 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 7 Wo. 2 maart 2022 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 20 maart 2022 10.30 – 15.30 uur

Onlineles Wo. 23 maart 2022 19.30 – 21.30 uur

 

Theorieles 8 Wo. 6 april 2022 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Wo. 20 april 2022 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 24 april 2022 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 9 Wo. 11 mei 2022 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Wo. 18 mei 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 22 mei 2022 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 10 Wo. 8 juni 2022 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 12 juni 2022 10.30 – 15.30 uur

Onlineles Wo. 15 juni 19.30 – 21.30 uur

 

Theorieles 11 Wo. 29 juni 2022 19.15 – 21.45 uur

Onlineles Do. 30 juni 19.30 – 21.30 uur

Praktijkdag Zo. 3 juli 2022 10.30 – 15.30 uur

Locaties praktijkdagen o.a.:

  • De Hunze (Torenveen)
  • Bossen rondom Gieten
  • Muntendam
  • Drouwenerveld
  • Zoersche landen (Exloo)
  • De Heest (Gasteren/Oudemolen)
  • Ruiten Aa (Sellingen)
  • Kwelders van de Waddenzee (Pieterburen)
  • Lauwersmeer (Zoutkamp)

 

Locatie theorielessen:

Landhuishotel Restaurant Rikus, Hoofdstraat 10, 9463 PC Eext (onder voorbehoud)

 

Kosten jaaropleiding 8 september 2021 t/m 3 juli 2022:

Optie 1: Je volgt één module (drie praktijklessen en drie theorielessen)

Kosten: € 425,00

Optie 2: Je volgt een jaar lang de praktijklessen en theorie- of onlinelessen

Kosten: € 1.350,00

Optie 3: Je volgt een jaar lang de praktijklessen, theorie- en onlinelessen

Kosten: € 1.450,00

Data:

1x per maand theorieles van 19.15 – 21.45 uur. Start wo. 6 januari 2021  (laatste theorieles wo. 8 december  2021).

1x per maand praktijkdag van 10.30 – 15.30 uur. start op zo. 17 januari 201 (laatste praktijkdag zo. 28 november 2021)

Locatie theorielessen: Landhuishotel Restaurant Rikus, zo. 6 september 10.30 – 15.30 uur Hoofdstraat 10, Eext (onder voorbehoud)

Locatie praktijkdagen o.a.: De Hunze (Torenveen), bossen rondom Gieten, Drouwenerveld, Breevenen (Nieuw Annerveen), Gasterse Duinen (Oudemolen), Ruiten Aa (Sellingen), kwelders van de Waddenzee (Pieterburen), Lauwersmeer (Zoutkamp)

 

I.v.m. de corona maatregelen zijn wij mogelijk genoodzaakt het programma aan te passen!

In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Wildplukwandelingen herfst 2021

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten rondom het Hunebedcentrum in Borger, in het bos bij Gasselte/ Gieten of in het Asserbos.

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Data:

zaterdag 18 september 10.00 – 12.00 uur bos bij Gasselte/ Gieten

donderdag 21 oktober 10.30 – 12.30 uur Asserbos, Assen

Deelname: € 20,00 per persoon (kinderen € 10,00)

Vooraf opgeven noodzakelijk.

wildplukken

Vraag maar raak

Contact