De wereld van

Wildplukken

In het wilde weg neemt je mee in de wereld van het wildplukken.
Het is spannend om te ontdekken wat de natuur ons voor heerlijks te bieden heeft.
De berm, het veld en je tuin zullen nooit meer dezelfde zijn.

Onlinecursus eetbare wilde planten

De afgelopen maanden lang genoeg binnen gezeten? Of gewoon zin in een nieuwe en gezonde uitdaging? Ga naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien. Om hierbij ondersteuning te bieden, geeft In Het Wilde Weg een onlinecursus eetbare wilde planten.
Tijdens wekelijkse online lessen, die via Zoom worden gegeven, maak je kennis met eetbare planten die je nu kunt vinden.
Je kunt op elk moment instappen. Ter voorbereiding krijg je een eerste instaples thuis gestuurd. Daarna kun je de wekelijkse lessen online volgen, of de opname van de les achteraf bekijken.

Je blijft echter niet lang achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Wildplukkers Tim en Leah sturen je naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze er uit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten?

De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.
Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken herken je ze en hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die in het veld, in het bos of in jouw tuin staan en verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.
Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod.

Lesinhoud:
• Verantwoord en veilig wildplukken
• Eetbare planten in de lente en hun toepassingen
• Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
• Plantenfamilies
• Giftige planten
• Opdrachtenwandelingen om in jouw eigen omgeving te doen
• Huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren
• Veganistische / vegetarische recepten om thuis mee aan de slag te gaan
• Gedurende de lessen komen verschillende bereidingswijzen aan de orde: koken, koude gerechten, fermenteren, inmaken, zalf, olie en tinctuur maken, kruidenthee en surrogaatkoffie

Lesdata om uit te kiezen:
1. Dinsdag 13 april 19.30 – 21.00 uur
2. Dinsdag 20 april 19.30 – 21.00 uur
3. Dinsdag 27 april 19.30 – 21.00 uur
4. Dinsdag 4 mei 19.30 – 21.00 uur
5. Dinsdag 11 mei 19.30 – 21.00 uur
6. Dinsdag 18 mei 19.30 – 21.00 uur
7. Dinsdag 25 mei 19.30 – 21.00 uur
8. Dinsdag 1 juni 19.30 – 21.00 uur

Deelname: € 27,50 per les, € 100,00 voor vier lessen of € 160,00 voor acht lessen
Opgeven bij: Leah Groeneweg, tel.nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl
Voorbereiding:
Zorg ervoor dat je tijdens de online lessen beschikt over een computer met microfoon en camera en waarop je het programma Zoom hebt gedownload. Probeer dit programma van tevoren uit, zodat je enigszins weet hoe het werkt. Dit om vertraging en/of het niet kunnen volgen van de les te voorkomen.
Algemene voorwaarden:
Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Zie www.inhetwildeweg.nl.
De aanmelding is definitief na overmaking van het cursusgeld.

Maandcursus eetbare wilde planten

oerbeleving

De afgelopen maanden lang genoeg binnen gezeten? Of gewoon zin in een nieuwe en gezonde uitdaging? Ga naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien. Om hierbij ondersteuning te bieden, geeft In Het Wilde Weg een onlinecursus eetbare wilde planten waarbij een excursie is inbegrepen.
Tijdens drie online lessen, die via Zoom worden gegeven, en één wandelexcursie van anderhalf tot twee uur, maak je kennis met eetbare planten die je nu kunt vinden.
Je kunt op elk moment instappen. Ter voorbereiding krijg je een eerste instaples thuis gestuurd. Daarna ga je één keer op excursie en kun je drie keer een wekelijkse les online volgen, of de opname van de online les achteraf bekijken.

Je blijft niet al te lang achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Ook na de excursie en de online lessen sturen wildplukkers Tim en Leah je naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze er uit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten?

De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.
Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die in het veld, in het bos of in jouw tuin staan en verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.
Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod.

Lesinhoud:
• Verantwoord en veilig wildplukken
• Eetbare planten in de lente en hun toepassingen
• Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
• Plantenfamilies
• Giftige planten
• Opdrachtenwandelingen om in jouw eigen omgeving te doen
• Huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren
• Veganistische / vegetarische recepten om thuis mee aan de slag te gaan
• Gedurende de lessen komen verschillende bereidingswijzen aan de orde: koken, koude gerechten, fermenteren, inmaken, zalf, olie en tinctuur maken, kruidenthee en surrogaatkoffie

Lesdata april:
• Dinsdag 13 april 19.30 – 21.00 uur
• Zaterdag 17 april
• Dinsdag 20 april 19.30 – 21.00 uur
• Dinsdag 27 april 19.30 – 21.00 uur

Lesdata mei:
• Dinsdag 4 mei 19.30 – 21.00 uur
• Zaterdag 8 mei
• Dinsdag 11 mei 19.30 – 21.00 uur
• Dinsdag 18 mei 19.30 – 21.00 uur

Lesdata juni:
• Dinsdag 25 mei 19.30 – 21.00 uur
• Dinsdag 1 juni 19.30 – 21.00 uur
• Zaterdag 5 juni
• Dinsdag 15 juni 19.30 – 21.00 uur

Deelname: € 150,00 per maand (één excursie en drie online lessen) of € 395,00 voor drie maanden
Opgeven bij: Leah Groeneweg, tel.nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Jaaropleiding eetbare wilde planten 2021

oerbeleving
Duik elf maanden lang in de wereld van het eten uit de natuur. Leah Groeneweg en Tim Horneman leren je eetbare wilde planten, kruiden, bomen, bessen en paddenstoelen kennen.

 

Elk seizoen heeft zijn eigen unieke mogelijkheden. We gaan op excursie naar verschillende mooie natuurgebieden in Noord Nederland, wildplukken en koken met wilde planten en paddenstoelen. Ook de geneeskrachtige werking én de magische verhalen van planten worden behandeld. Natuurkok Tim Horneman geeft een aantal keer les in vuurmaken en koken op het kampvuur.

Eén avond per maand hebben we een theorieles en één zondag per maand praktijkdag. Tijdens de praktijkdagen gaan we op excursie naar diverse gebieden: kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. We maken vegetarische / veganistische lekkernijen op het kampvuur, gaan paardenbloemwortels roosteren voor ‘koffie’ en maken zalf van sparrenhars.. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek.

Data:

1x per maand theorieles van 19.15 – 21.45 uur. Start wo. 6 januari 2021  (laatste theorieles wo. 8 december  2021).

1x per maand praktijkdag van 10.30 – 15.30 uur. start op zo. 17 januari 201 (laatste praktijkdag zo. 28 november 2021)

Locatie theorielessen: Landhuishotel Restaurant Rikus, zo. 6 september 10.30 – 15.30 uur Hoofdstraat 10, Eext (onder voorbehoud)

Locatie praktijkdagen o.a.: De Hunze (Torenveen), bossen rondom Gieten, Drouwenerveld, Breevenen (Nieuw Annerveen), Gasterse Duinen (Oudemolen), Ruiten Aa (Sellingen), kwelders van de Waddenzee (Pieterburen), Lauwersmeer (Zoutkamp)

 

I.v.m. de corona maatregelen zijn wij mogelijk genoodzaakt het programma aan te passen!

 

Prijs: € 995,00
In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Jaartraining voeding en geneeskracht uit de natuur

Heerlijke en gezonde brandnetels, paardenbloemen, teunisbloemen en meidoornstruiken groeien in het veld en de berm. Geneeskrachtige elfenbankjes zijn volop te vinden in het bos en in het vroege voorjaar barsten de knoppen van verschillende bomen van veelbelovende levenskracht, ook voor de mens. Open je ogen voor de bijzondere waarde hiervan en stap in de rijke wereld van de eetbare en geneeskrachtige natuur.

Gedurende een training van zes maal twee aaneengesloten dagen maak je kennis met eetbare wilde planten, bomen en paddenstoelen. Hoe kun je ze herkennen? Welke zijn eetbaar, welke geneeskrachtige werking hebben zij en hoe kun je ze gebruiken?

We besteden veel aandacht aan plantherkenning, zodat je ze straks zelf veilig kunt plukken. We maken gerechtjes en plantenbereidingen als zalf, olie en tinctuur en een aantal dagen gaan we met eetbare planten koken op het kampvuur. Een heerlijke en gezonde maaltijd is onderdeel van elke lesdag.

 

De dagen bestaan uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. We zijn een groot deel van de dag buiten op zoek naar eetbare wilde planten, bomen en paddenstoelen. Dit doen we ook bij kouder/ regenachtig weer, hou hier rekening mee!

Lesdagen:

Deze worden z.s.m. bekend gemaakt.

Locaties praktijkgedeelte:

De meeste praktijklessen worden gegeven in de omgeving van De Hunze (Torenveen), de bossen bij Gieten en de Duunschelanden (omgeving van Annen).

Daarnaast gaan we een aantal keer op excursie naar andere gebieden/biotopen: Muntendam, Gasterse duinen (Oudemolen), Ruiten Aa (Sellingen), Lauwersmeer (Zoutkamp).

Locatie theorielessen:

Het theoriegedeelte van de dagen vindt grotendeels plaats in de werkschuur van Landhuishotel Restaurant Rikus, Hoofdstraat 10, 9463 PC Eext. (onder voorbehoud)

Een paar keer wordt het theoriegedeelte op een andere locatie gegeven, in de buurt van de excursieplek.

Deelname aan de cursus kost € 995,- per persoon.

Wildplukwandelingen Hunebedcentrum 2021

De jagers verzamelaars deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten rondom het Hunebedcentrum in Borger.

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.

Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Na afloop drinken we een kopje zelf geplukte wilde kruidenthee bij het Hunebedcentrum en genieten we van een heerlijke Hunebedkoek.

Data:

nieuwe data voor volgend seizoen volgen z.s.m.

wildplukken

Vraag maar raak

Contact