Voor wie is deze opleiding?
Voor iedereen die:
Al enige kennis heeft van eetbare wilde planten heeft en die zijn/haar kennis en vaardigheden wil toepassen en verder wil verdiepen
Meer wil weten over de eetbaarheid, toepassing en geneeskrachtige werking van planten
Wil werken in thema’s en actief aan de slag wil met het toepassen van kennis en vaardigheden
Eventueel wil oefenen in het zelf geven van excursies
Spreekt dit jou aan? Doe dan mee het verdiepingsjaar eetbare en geneeskrachtige planten.
Wat gaan we doen?
Allereerst: deze opleiding is een opleiding op maat. Vooraf inventariseren wij de specifieke planten, onderwerpen of thema’s die jij graag wilt behandelen. Gedurende het jaar is er de mogelijkheid deze verder uit te werken.
Tijdens de lessen differentiëren we. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan extra uitleg over plantherkenning? Dan kun je een deel van de lesdag bij Leah volgen. Wil je meer weten over verschillende kooktechnieken op het kampvuur? Volg dan een deel van de lesdag bij Tim.
We verdiepen ons een jaar lang in nieuwe planten, thema’s en toepassingen. We maken een Bachbloesem remedie van reuzenbalsemien, verwerken boomknoppen tot een gemmomaceraat en maken een crème van wilde kruiden.
Ook gaan we aan de slag met nieuwe kooktechnieken: we bouwen een grondoven, bakken brood en cake in de Dutch oven, maken pickles en gaan planten en wortels fermenteren en inmaken. En we gaan vanuit de kano op zoek naar eetbare planten langs de oevers van de Hunze.
We bespreken veel inheemse en ook een aantal niet-inheemse planten en bomen. Een bezoek aan de Hortus botanicus in Haren (mits iedereen daar tegen die tijd welkom is), is onderdeel van het verdiepingsjaar.
Deze opleiding is anders van opzet dan onze jaaropleiding eetbare wilde planten.
De nadruk bij het verdiepingsjaar ligt op het werken aan verschillende thema’s en onderwerpen. Elke praktijkdag is hierdoor anders van opzet. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur en andere dagen zijn we vooral binnen aan het werk met bepaald thema. We maken bijzondere bereidingen zoals een gemmomaceraat, we gaan fermenteren en inmaken. De nadruk ligt hierdoor wat minder bij het ‘gewone ‘koken.
Start zondag 10 april
Locaties praktijkdagen o.a.:
Gasselterveld
Orvelte
Westerwolde
Muntendam
Fochteloërveen
Lauwersmeer (Zoutkamp)
Pieterburen
Locatie theorielessen: Drouwenerveen (Dr)
Kosten verdiepingsjaar: € 1.350,00 (voor 10 praktijkdagen en 10 theorielessen)
Duik in de wereld van het eten uit de natuur. Tim Horneman en Leah Groeneweg nemen je mee op excursie naar verschillende mooie natuurgebieden in Noord Nederland. Daar gaan we wildplukken en koken met wilde planten en paddenstoelen. Ook de geneeskrachtige werking én de magische verhalen van planten en paddenstoelen worden behandeld.
Natuurkok Tim geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur.
Eén zondag per maand hebben we praktijkdag en één avond per maand een theorieles. De theorieles wordt gegeven in Kostvlies (Gasselte). Daarnaast is het mogelijk om de theorieles online te volgen.
Tijdens de praktijkdagen gaan we op excursie naar diverse gebieden: kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. We maken vegetarische / veganistische lekkernijen op het kampvuur, gaan paardenbloemwortels roosteren voor ‘koffie’ en maken zalf van sparrenhars. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek.
Onderwerpen die gedurende het jaar aanbod komen:
De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.
Er is sprake van maatwerk, je kunt de jaaropleiding namelijk op drie manieren volgen:
Optie 1 Wil je aan de opleiding ‘snuffelen’? Of wil je een paar maanden lekker met eetbare planten aan de slag? Volg dan een losse module van 3 maanden
Optie 2 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen.
Wie de theorielessen online volgt heeft de mogelijkheid ook de onlinelessen van de herfst- en lentecursus te volgen (beide bestaande uit 8 onlinelessen).
Optie 3 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online
Lesdata
Theorieles 1 Wo. 7 september 2022 19.15 – 21.45 uur
Praktijkdag Zo. 18 september 2022 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 2 Wo. 5 oktober 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 30 oktober 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 3 Wo. 9 november 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 27 november 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 4 Wo. 7 december 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 18 december 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 5 Wo. 11 januari 2023 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 22 januari 2023 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 6 Wo. 8 februari 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 19 februari 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 7 8 maart Wo. 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 19 maart 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 8 Wo. 5 april 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 16 april 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 9 Wo. 10 mei 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 21 mei 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 10 Wo. 7 juni 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 18 juni 10.30 – 15.30 uur
Theorieles 11 Wo. 28 juni 19.15 – 21.45 uur Praktijkdag Zo. 9 juli 10.30 – 15.30 uur
|
Online lessen:
De online theorielessen die horen bij de jaaropleiding zijn 1x per maand op dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur.
Wie de online theorielessen volgt heeft de mogelijkheid tot het volgen van extra onlinelessen. Dit zijn de lessen van een online lente en herfstcursus. De data hiervan volgen z.s.m.
Onlineles 1 Di. 6 september 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 2 Di. 4 oktober 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 3 Di. 8 november 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 4 Di. 6 december 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 5 Di. 10 januari 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 6 Di. 7 februari 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 7 Di. 7 maart 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 8 Di. 4 april 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 9 Di. 9 mei 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 10 Di. 6 juni 19.30 – 21.30 uur
Onlineles 11 Di. 27 juni 19.30 – 21.30 uur
Locaties praktijkdagen o.a.:
Locatie theorielessen:
Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)
Kosten jaaropleiding 7 sept 2022 t/m 9 juli 2023:
Optie 1 € 450,00 voor drie praktijklessen en drie theorie- of onlinelessen (één module)
Optie 2 € 1.495,00 voor praktijklessen en theorie- of onlinelessen
Optie 3 1.550,00 voor praktijklessen, theorie- en onlinelessen
Algemene voorwaarden:
Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Zie www.inhetwildeweg.nl
In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl
De afgelopen maanden lang genoeg binnen gezeten? Of gewoon zin in een nieuwe en gezonde
uitdaging? Ga naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien. Om
hierbij ondersteuning te bieden, start In Het Wilde Weg op 4 april met de online lentecursus eetbare
wilde planten.
In acht online lessen, die via Zoom worden gegeven, maak je kennis met eetbare planten die je in de
lente kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten. Wildplukkers Tim en Leah sturen je
naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt
je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze
er uit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten?
Daarnaast leer je aan de hand van PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, thuisopdrachten, online
plantenquizzen en enthousiaste verhalen van Tim en Leah de wondere wereld van het eten uit de
natuur kennen. Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken kun
je ze herkennen? Hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen
hebben ze?
Ontdek de gezonde en heerlijke planten die volop langs het pad, in het veld, in het bos of in jouw tuin
staan. En verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.
Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod. Zo leer je
esdoornkiemplantjes en eikenbladeren inmaken. Ook is er ruimte voor eigen inbreng.
Deelname: € 150,00 per persoon
Meer informatie www.inhetwildeweg.nl of Leah Groeneweg 06-14136734
We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.
Data:
geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwe data