Eetbare wilde plantenjaar 2023 / 2024

De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Om ons heen staan heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren (her)kennen en te weten hoe je ze respectvol kunt oogsten. Duik samen met Tim Horneman en Leah Groeneweg een jaar lang in de wereld van de eetbare wilde planten en ontdek de kracht en rijkdom van de natuur.

Heb je al ervaring met eetbare planten? Binnen de groep is een verdiepingsgroep. Doordat we met twee docenten zijn, differentiëren we in de lesstof. Hierdoor is er zowel voor gevorderde als beginnende wildplukker voldoende aandacht.

 Onderwerpen, thema´s en activiteiten gedurende het jaar

  • Eetbare en geneeskrachtige wilde planten, het hele jaar rond
  • Goed herkenbare eetbare en geneeskrachtige paddenstoelen
  • Bezoek en rondleiding Voedselboskwekerij Arborealis in Wilhelminaoord
  • Bezoek en excursie Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga en Jan Dommerholt
  • Kampeerweekend met kanotocht, eetbare wilde plantenexcursie, veel natuur en gezond en lekker eten
  • Koken met eetbare wilde planten (vegetarisch / veganistisch met grotendeels biologische producten)
  • Een eetbare tuin: eetbare wilde planten in jouw tuin
  • Lange struintochten, op zoek naar eetbare planten
  • Inmaken, fermenteren en pickelen
  • Keuzeonderwerpen o.a. maken van wilde kruidentinctuur, sparrenhars- of kruidenzalf, wilde kruidenolie, kookoxymel (geneeskrachtige kruiden in honing-azijn), pyxis (geneeskrachtige plantenas), bachbloesemremedie
  • Wasmiddel en allesreiniger maken van paardenkastanjes
  • Brandnetels twinen (maken van touw van de vezels van de brandnetel)
  • Mogelijkheid tot het zelfstandig geven van een excursie en presentatie. Voor de eigen groep en ook een excursie met deelnemers van buitenaf
  • Uitwerken van eigen ingebracht thema

Vóór de start geef je aan of er specifieke thema´s, onderwerpen of planten zijn die jij wilt uitwerken. Gedurende het jaar ga je hier mee aan de slag.

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen gaan we op struintocht, heerlijke gerechtjes maken met eetbare planten en aan de slag met diverse plantbereidingen.
Elke praktijkdag is anders van opzet. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur en andere dagen zijn we ook binnen aan het werk rondom een bepaald thema. Dit hangt deels af van de door de deelnemers ingebrachte onderwerpen.
We bespreken planten en onderwerpen, maken plantbereidingen, heerlijke gerechten met eetbare wilde planten en genieten van lekkere tussendoortjes, wildplukthee en wilde kruidendrankjes.
De maaltijden en gerechtjes zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.

Kampeerweekend

We gaan naar Ossenzijl in de Weerribben, het grootste aaneengesloten laagveengebied van West Europa. Hier gaan we vanuit de kano en te voet op zoek naar eetbare planten. We komen onder andere de beruchte en dodelijk giftige waterscheerling tegen, maar ook de gewone engelwortel en prachtige waterlelies.
Wie niet wilt kamperen, kan op eigen gelegenheid een overnachting in de buurt regelen. De kosten van de overnachting (kamperen of andere overnachtingsplek) zijn voor eigen rekening.

Theorielessen (live of online)

De live theorielessen worden op woensdagavonden gegeven en op dinsdagavond online via Zoom.
Tijdens de theorielessen verdiep je jouw plantenkennis. Je leert planten het hele jaar rond te herkennen. Bij welke plantenfamilie hoort een plant en hoe ziet de plant er in bloei uit? Hoe herken je de plant als wortelrozet? En welke planten kun je herkennen aan de zaadresten?
We doen plantenquizzen en bespreken verschillende toepassingen en bereidingen van planten. Hoe kun je paardenbloemwortels fermenteren, ‘olijven’ maken van sleedoornbessen of ‘kappertjes’ van beukenkiempjes?
Hiernaast gaan we in groepjes aan het werk en is er de mogelijkheid om voor de groep een presentatie te geven over een plant of onderwerp.

Ben je niet in de gelegenheid om de live lessen te volgen? Of vind je extra herhaling fijn? Op dinsdagavonden zijn onlinelessen. De basis van deze lessen is gelijk aan de livelessen. Alleen de plantbereidingen die gedurende de woensdagavond live lessen worden gemaakt, worden door de onlineles deelnemers gedurende de praktijkdagen ‘ingehaald’.

De onlinelessen worden live via Zoom gegeven en zijn interactief met veel ruimte voor vragen en interactie.

Optie 1 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen.

Optie 2 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online.  Naast de negen geplande onlinelessen, is er ook mogelijkheid tot het volgen van een aantal extra onlinelessen. Deze zijn onderdeel van de online lentecursus. Deze lessen zijn vooral herhaling van de lesstof. De data hiervan worden zo snel mogelijk gepland.

Geef jouw voorkeur aan bij jouw inschrijving.

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je na afloop van de lessen toegestuurd via de mail.

Gedurende het jaar: extra begeleiding en mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling via een WattsApp groep.

Lesdata
Blok 1:
Theorieles wo 1 nov 19.15 – 21.45 uur / Onlineles ma 6 november 19.30 – 21.30 uur (let op: deze keer is de onlineles op maandag)
Praktijkdag za 18 november 10.30 – 16.00 uur (let op: deze keer is de les op zaterdag, ivm bezoek aan en rondleiding op Voedselboskwekerij Arborealis)

Blok 2:
Theorieles wo 6 december 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 12 december 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 17 december 10.30 – 16.00 uur

Blok 3:
Theorieles wo 10 januari 2024 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 23 januari 2024 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 28 januari 2024 10.30 – 16.00 uur

Blok 4:
Theorieles wo 7 februari 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 13 februari 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 25 februari 10.30 – 16.00 uur

Blok 5:
Theorieles wo 6 maart 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 12 maart 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 24 maart 10.30 – 16.00 uur

Blok 6:
Theorieles wo 3 april 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 9 april 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 21 april 10.30 – 16.00 uur

Blok 7:
Theorieles wo 15 mei 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 21 mei 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 26 mei 10.30 – 16.00 uur

Blok 8:
Kampeerweekend vr 28 juni t/m zo 30 juni
Aankomst vrijdag 28 juni vanaf 15.00 uur,  gezamenlijke potluckmaaltijd voor wie al aanwezig is. Start programma om 19.30 uur: avond excursie. Zaterdag 29 juni dagprogramma met kookworkshop, zondag 30 juni excursie en gezamenlijke wildplukmaaltijd, 16.00 uur afsluiting

Blok 9:
Theorieles wo 11 september 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 10 september 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 8 september 10.30 – 16.00 uur

Blok 10:
Theorieles wo 9 oktober 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 8 oktober 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 20 oktober 10.30 – 16.00 uur

Optioneel:
Een presentatie of deel van een excursie / activiteit verzorgen voor een andere groep of jaargroep. Dit inplannen gedurende het jaar.

 

Locaties praktijkdagen o.a.:

  • Voedselbos Arborealis, Wilhelminaoord
  • Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga, Sellingen
  • Weerribben, Ossenzijl
  • De bossen rondom Schoonloo / Elp
  • De Heest (Gasteren/Oudemolen)
  • Kwelders van de Waddenzee (Oud Bokum)
  • Lauwersmeergebied

Locatie theorielessen:

Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)

Kosten jaaropleiding:

Optie 1 € 1.595,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live of online

Optie 2 € 1.645,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live en online

Dit is inclusief: koffie, thee en tussendoortje tijdens de lesdagen, de gerechten die we maken tijdens de buitendagen en lunch, avondeten, koffie, thee en tussendoortjes tijdens het  kampeerweekend.

De maaltijden zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.

En exclusief: de twee overnachtingen in eigen (kleine) tent tijdens het kampeerweekend, tent en kampeerspullen, ontbijt en tussendoortjes tijdens de kampeerweekenden.

Buiten koken

Onlinecursus eetbare wilde planten op je bord 2024

Eetbare wilde planten, een wereld vol ontdekkingen! Ga deze lente naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien.

Ontdek tijdens zes onlinelessen en een live excursie in de Duunschelanden (Drenthe) welke planten je kunt eten, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt verwerken tot heerlijke en gezonde gerechten.

De lessen zijn interactief. Er is veel ruimte voor vragen en via de whatts app groep is extra onderlinge uitwisseling mogelijk.

Ook voor de gevorderde wildplukker komen interessante onderwerpen aan bod.

Lesdata:

  1. Dinsdag 5 maart 2024 19.30 – 21.30 uur
  2. Dinsdag 19 maart 2024 19.30 – 21.30 uur
  3. Dinsdag 26 maart 2024 19.30 – 21. 30 uur
  4. Zaterdag 6 april 10.30 – 12.30 uur excursie Duunsche Landen (let op, dit is live, op locatie in Drenthe!)
  5. Dinsdag 16 april 2024 19.30 – 21. 30 uur
  6. Dinsdag 23 april 2024 19.30 – 21. 30 uur
  7. Dinsdag 7 mei 2024 19.30 – 21. 30 uur

Voor wie niet aanwezig kan zijn tijdens de live excursie op zaterdag 6 april, is er een mogelijkheid tot een extra onlineles, op dinsdag 14 mei 19.30 – 21.30 uur.

Deelname: € 150,00

Opgeven bij: Leah Groeneweg, tel.nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

eetbare wilde planten

Wildplukwandelingen 2023

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten van het seizoen. 

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Onderweg genieten we van een wildplukversnapering en na afloop van de wandeling krijg je een PowerPoint met de belangrijkste eetbare wilde planten en een aantal recepten thuis gestuurd via de mail.

Voor de data van onze wildplukwandelingen (en meer) ga naar onze Agenda

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste activiteiten van In Het Wilde Weg: stuur een mail naar info@inhetwildeweg.nl

Vraag maar raak

Contact