De wereld van

Wildplukken

In het wilde weg neemt je mee in de wereld van het wildplukken.
Het is spannend om te ontdekken wat de natuur ons voor heerlijks te bieden heeft.
De berm, het veld en je tuin zullen nooit meer dezelfde zijn.
oerbeleving

Jaaropleiding eetbare wilde planten 2022/ 2023

Duik in de wereld van het eten uit de natuur. Tim Horneman en Leah Groeneweg nemen je mee op excursie naar verschillende mooie natuurgebieden in Noord Nederland. Daar gaan we op zoek naar eetbare wilde planten en koken met wilde planten en paddenstoelen. Ook de geneeskrachtige werking én de magische verhalen van planten en paddenstoelen worden behandeld.

Natuurkok Tim geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur.

 

Eén zondag per maand hebben we praktijkdag en één avond per maand een theorieles. De theorieles wordt gegeven in Kostvlies (Gasselte). Daarnaast is het mogelijk om de theorieles online te volgen.

 

Tijdens de praktijkdagen gaan we op excursie naar diverse gebieden: kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. We maken vegetarische / veganistische lekkernijen op het kampvuur, gaan paardenbloemwortels roosteren voor ‘koffie’ en maken zalf van sparrenhars. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek.

 

Onderwerpen die gedurende het jaar aanbod komen:

  • Eetbare planten, wortels, bomen, bessen en paddenstoelen in alle seizoenen
  • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Plantenfamilies
  • Giftige planten
  • Geneeskrachtige werking van planten en paddenstoelen
  • Lekker en gezond eten maken
  • Koken op het kampvuur
  • Magische verhalen rondom planten

 

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.

 

Er is sprake van maatwerk, je kunt de jaaropleiding namelijk op drie manieren volgen:

Optie 1 Wil je aan de opleiding ‘snuffelen’? Of wil je een paar maanden lekker met eetbare planten aan de slag? Volg dan een losse module van 3 maanden

 

Optie 2 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen.

Wie de theorielessen online volgt heeft de mogelijkheid ook de onlinelessen van de herfst- en lentecursus te volgen (beide bestaande uit 8 onlinelessen).

 

Optie 3 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online

 

Lesdata

Theorieles 1 Wo. 7 september 2022 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 18 september 2022 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 2 Wo. 5 oktober 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 30 oktober 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 3 Wo. 9 november 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 27 november 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 4 Wo. 7 december 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 18 december 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 5 Wo. 11 januari 2023 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 22 januari 2023 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 6 Wo. 8 februari 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 19 februari 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 7 8 maart Wo. 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 19 maart 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 8 Wo. 5 april 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 16 april 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 9 Wo. 10 mei 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 21 mei 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 10 Wo. 7 juni 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 18 juni 10.30 – 15.30 uur

 

Theorieles 11 Wo. 28 juni 19.15 – 21.45 uur

Praktijkdag Zo. 9 juli 10.30 – 15.30 uur

 

Online lessen:

De online theorielessen die horen bij de jaaropleiding zijn 1x per maand op dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur.

Wie de online theorielessen volgt heeft de mogelijkheid tot het volgen van extra onlinelessen. Dit zijn de lessen van een online lente en herfstcursus. De data hiervan volgen z.s.m.

 

Onlineles 1 Di. 6 september 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 2 Di. 4 oktober 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 3 Di. 8 november 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 4 Di. 6 december 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 5 Di. 10 januari 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 6 Di. 7 februari 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 7 Di. 7 maart 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 8 Di. 4 april 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 9 Di. 9 mei 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 10 Di. 6 juni 19.30 – 21.30 uur

Onlineles 11 Di.  27 juni 19.30 – 21.30 uur

 

Locaties praktijkdagen o.a.:

  • De Hunze (Torenveen)
  • Bossen rondom Gieten
  • Muntendam
  • Drouwenerveld
  • Zoersche landen (Exloo)
  • De Heest (Gasteren/Oudemolen)
  • Ruiten Aa (Sellingen)
  • Kwelders van de Waddenzee (Pieterburen)
  • Lauwersmeer (Zoutkamp)

 

Locatie theorielessen:

Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)

 

Kosten jaaropleiding 7 sept 2022 t/m 9 juli 2023:

Optie 1 € 450,00 voor drie praktijklessen en drie theorie- of onlinelessen (één module)

 

Optie 2 € 1.495,00 voor praktijklessen en theorie- of onlinelessen

 

Optie 3 1.550,00 voor praktijklessen, theorie- en onlinelessen

 

Algemene voorwaarden:

Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Zie www.inhetwildeweg.nl

In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Online lentecursus eetbare wilde planten

De afgelopen maanden lang genoeg binnen gezeten? Of gewoon zin in een nieuwe en gezonde
uitdaging? Ga naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien. Om
hierbij ondersteuning te bieden, start In Het Wilde Weg op 4 april met de online lentecursus eetbare
wilde planten.
In acht online lessen, die via Zoom worden gegeven, maak je kennis met eetbare planten die je in de
lente kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten. Wildplukkers Tim en Leah sturen je
naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt
je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze
er uit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten?
Daarnaast leer je aan de hand van PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, thuisopdrachten, online
plantenquizzen en enthousiaste verhalen van Tim en Leah de wondere wereld van het eten uit de
natuur kennen. Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken kun
je ze herkennen? Hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen
hebben ze?
Ontdek de gezonde en heerlijke planten die volop langs het pad, in het veld, in het bos of in jouw tuin
staan. En verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.
Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod. Zo leer je
esdoornkiemplantjes en eikenbladeren inmaken. Ook is er ruimte voor eigen inbreng.
Deelname: € 150,00 per persoon
Meer informatie www.inhetwildeweg.nl of Leah Groeneweg 06-14136734

Wildplukwandelingen 2022

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten rondom het Hunebedcentrum in Borger, in het bos bij Gasselte/ Gieten of in het Asserbos.

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Data:

geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwe data

wildplukken

Vraag maar raak

Contact