De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Om ons heen staan heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren (her)kennen en te weten hoe je ze respectvol kunt oogsten. Duik samen met Tim Horneman en Leah Groeneweg een jaar lang in de wereld van de eetbare wilde planten en ontdek de kracht en rijkdom van de natuur.
Onderwerpen, thema´s en activiteiten gedurende het jaar
Praktijkdagen
Tijdens de praktijkdagen gaan we op struintocht, heerlijke gerechtjes maken met eetbare planten en aan de slag met diverse plantbereidingen. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur en andere dagen zijn we ook binnen aan het werk rondom een bepaald thema.
We bespreken planten en onderwerpen, maken plantbereidingen, heerlijke gerechten met eetbare wilde planten en genieten van lekkere tussendoortjes, wildplukthee en wilde kruidendrankjes.
De maaltijden en gerechtjes zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.
Kampeerweekend
We gaan naar Ossenzijl in de Weerribben, het grootste aaneengesloten laagveengebied van West Europa. Hier gaan we vanuit de kano en te voet op zoek naar eetbare planten. We komen onder andere de beruchte en dodelijk giftige waterscheerling tegen, maar ook de gewone engelwortel en prachtige waterlelies.
Wie niet wil kamperen, kan op eigen gelegenheid een overnachting in de buurt regelen. De kosten van de overnachting (kamperen of andere overnachtingsplek) zijn voor eigen rekening.
Theorielessen (live of online)
De live theorielessen worden op woensdagavonden gegeven en op dinsdagavond online via Zoom.
Tijdens de theorielessen verdiep je jouw plantenkennis. Je leert planten het hele jaar rond te herkennen. Bij welke plantenfamilie hoort een plant en hoe ziet de plant er in bloei uit? Hoe herken je de plant als wortelrozet? En welke planten kun je herkennen aan de zaadresten?
We doen plantenquizzen en bespreken verschillende toepassingen en bereidingen van planten. Hoe kun je zevenblad en paardenbloemwortels fermenteren, ‘olijven’ maken van sleedoornbessen of ‘kappertjes’ van beukenkiempjes?
Hiernaast gaan we in groepjes aan het werk en is er de mogelijkheid om voor de groep een presentatie te geven over een plant of onderwerp.
Ben je niet in de gelegenheid om de live lessen te volgen? Of vind je extra herhaling fijn? Op dinsdagavonden zijn onlinelessen. De basis van deze lessen is gelijk aan de livelessen. Alleen de plantbereidingen die gedurende de woensdagavond live lessen worden gemaakt, worden door de onlineles deelnemers gedurende de praktijkdagen ‘ingehaald’.
De onlinelessen worden live via Zoom gegeven en zijn interactief met veel ruimte voor vragen en interactie.
Optie 1 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen. Het is ook mogelijk om de theorielessen afwisselend live of online te volgen.
Optie 2 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof zowel live als online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online.
Geef jouw voorkeur aan bij jouw inschrijving.
De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je na afloop van de lessen toegestuurd via de mail.
Gedurende het jaar: extra begeleiding en mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling via een WhatsApp groep.
Lesdata
Blok 1:
Praktijkdag zo 15 september 10.30 – 16.00 uur
Theorieles wo 18 september 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 17 september 19.30 – 21.30 uur
Blok 2:
Praktijkdag zo 6 oktober 10.30 – 16.30 uur
Theorieles wo 16 oktober 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 15 oktober 19.30 – 21.30 uur
Blok 3:
Praktijkdag zo 3 november 10.30 – 16.30 uur
Theorieles wo 13 november 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 5 november 19.30 – 21.30 uur
Blok 4:
Praktijkdag zo 1 december 10.30 – 16.30 uur
Theorieles wo 11 december 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 10 december 19.30 – 21.30 uur
Blok 5:
Theorieles wo 22 januari 2025 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 14 januari 2025 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 16 februari 2025 10.30 – 16.30 uur
Blok 6:
Theorieles wo 5 maart 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 4 maart 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 16 maart 10.30 – 16.30 uur
Blok 7:
Praktijkdag zo 6 april 10.30 – 16.30 uur
Theorieles wo 16 april 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 8 april 19.30 – 21.30 uur
Blok 8:
Praktijkdag zo 4 mei 10.30 – 16.30 uur
Theorieles wo 14 mei 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 20 mei 19.30 – 21.30 uur
Blok 9: Kampeerweekend
vr 30 mei 15.00 uur (of wie pas later kan 19.15 uur) t/m zo 1 juni 16.00 uur
Aankomst vrijdag 30 mei vanaf 15.00 uur, tent opzetten, koffie en thee, om 18.00 uur gezamenlijke potluckmaaltijd voor wie al aanwezig is.
Start programma om 19.15 uur: avond excursie.
Zaterdag 31 mei dagprogramma met kanotocht, excursie en kookworkshop.
Zondag 1 juni excursie en gezamenlijke wildplukmaaltijd, 16.00 uur afsluiting
Blok 10:
Theorieles wo 11 juni 19.15 – 21.45 uur / Onlineles di 17 juni 19.30 – 21.30 uur
Praktijkdag zo 29 juni 10.30 – 16.30 uur
Optioneel:
Een presentatie of deel van een excursie / activiteit verzorgen voor een andere groep of jaargroep. Dit inplannen gedurende het jaar.
Locaties praktijkdagen o.a.:
Locatie theorielessen:
Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)
Kosten eetbare wilde plantenjaar:
Optie 1 € 1.595,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live of online
Optie 2 € 1.645,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live en online
Dit is inclusief: koffie, thee en tussendoortje tijdens de lesdagen, de gerechten die we maken tijdens de buitendagen en lunch, avondeten, koffie en thee tijdens het kampeerweekend.
De maaltijden zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van hoofdzakelijk biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.
We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.
Onderweg genieten we van een wildplukversnapering en na afloop van de wandeling krijg je een PowerPoint met de belangrijkste eetbare wilde planten en een aantal recepten thuis gestuurd via de mail.
Geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste activiteiten van In Het Wilde Weg: stuur een mail naar info@inhetwildeweg.nl
mail ons op: info@inhetwildeweg.nl