oerbeleving

Jaaropleiding eetbare wilde planten 2023 / 2024

De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Overal om ons heen staan heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren (her)kennen. Duik samen met Tim Horneman en Leah Groeneweg een jaar lang in de wereld van de eetbare wilde planten. En ontdek de kracht en rijkdom van de natuur.
Tijdens deze jaaropleiding leer je de eetbare wilde planten in jouw dagelijkse menu toe te passen. Verder onderzoeken wij wat het eten uit de natuur voor onze gezondheid en de gezondheid van Moeder Aarde kan betekenen. En al doende versterk je jouw band met de natuur.

 

Eén zondag per maand hebben we praktijkdag en één avond per maand theorieles. Deze theorielessen kun je op woensdagavonden live volgen. Of je kunt ervoor kiezen deze op dinsdagavonden online te volgen.

Tijdens de praktijkdagen gaan we ’s morgens op excursie, op zoek naar eetbare wilde planten. Gedurende het jaar gaan we naar diverse gebieden. Kleigrond, zandgrond, het weiland, bos, moeras en de kwelder komen aan bod. Zo leer je de planten van verschillende biotopen kennen. ’s Middags gaan we koken, zo veel mogelijk op het kampvuur. Dit doen we op verschillende locaties, in de buurt van de excursieplek. Het koken neemt een belangrijke plaats in tijdens de praktijkdagen. Je leert hierdoor de wilde planten in je dagelijkse menu te gaan gebruiken. We koken grotendeels met biologische ingrediënten en vullen deze aan met de eetbare wilde planten. De gerechtjes die we maken zijn vegetarisch / veganistisch en grotendeels glutenvrij en suikervrij.

Natuurkok Tim geeft les in vuur maken en koken op het kampvuur. Daarnaast maken we ook diverse bereidingen met planten: een zalf van sparrenhars, een tinctuur en een olie, azijn of zout met wilde planten / kruiden / bloemen.

Tijdens de theorielessen verdiep je je plantenkennis, leer je verschillende toepassingen van planten en gaan we in op diverse onderwerpen.

Onderwerpen die gedurende het jaar aan bod komen:

  • Eetbare planten, wortels, bomen, bessen en paddenstoelen in alle seizoenen
  • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten
  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Plantenfamilies
  • Giftige planten
  • Geneeskrachtige werking van planten en paddenstoelen
  • Lekker en gezond eten maken
  • Koken op het kampvuur
  • Magische verhalen rondom planten

De behandelde lesstof (PowerPoints, recepten) en de opdrachten voor thuis krijg je per keer toegestuurd via de mail.

Er is sprake van maatwerk, je kunt de jaaropleiding namelijk op drie manieren volgen:

Optie 1 Wil je aan de opleiding ‘snuffelen’? Of wil je een paar maanden lekker met eetbare planten aan de slag? Volg dan een losse module van 3 maanden

Optie 2 Wil je een jaar lang in de wereld van de eetbare planten duiken? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en kies of je de theorielessen live of online wilt volgen.

Optie 3 Vind je extra herhaling fijn en wil je de lesstof ook online volgen? Volg dan een jaar lang de praktijklessen en volg de theorielessen zowel live als online.

Lesdata

Blok 1:
Praktijkdag Zo. 14 mei 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 24 mei 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 23 mei 19.30 – 21.30 uur
Blok 2:
Praktijkdag Zo. 4 juni 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 21 juni 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 20 juni 19.30 – 21.30 uur
Blok 3:
Praktijkdag Zo. 2 juli 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 12 juli 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 11 juli 19.30 – 21.30 uur
Blok 4:
Praktijkdag Zo. 17 september 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 27 september 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 26 sept. 19.30 – 21.30 uur
Blok 5:
Praktijkdag Zo. 1 oktober 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 11 oktober 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 10 okt. 19.30 – 21.30 uur
Blok 6:
Praktijkdag Zo. 5 november 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 15 november 19.15 – 21.45 uur/ Onlineles Di. 14 nov. 19.30 – 21.30 uur
Blok 7:
Praktijkdag Zo. 3 december 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 13 december 19.15 – 21.45 uur/ Onlineles Di. 12 dec. 19.30 – 21.30 uur
Blok 8:
Praktijkdag Zo. 14 januari 2024 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 24 januari 2024 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 23 jan. 19.30 – 21.30 uur
Blok 9:
Praktijkdag Zo. 4 februari 2024 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 14 februari 2024 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 13 febr. 19.30 – 21.30 uur
Blok 10:
Praktijkdag Zo. 3 maart 2024 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo. 13 maart 2024 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di. 12 maart 19.30 – 21.30 uur
Blok 11:
Praktijkdag Zo. 31 maart 10.30 – 15.30 uur
Theorieles Wo 10 april 19.15 – 21.45 uur / Onlineles Di 9 april 19.30 – 21.30 uur

Locaties praktijkdagen o.a.:

De Hunze (Torenveen)

Bossen rondom Gieten

Muntendam

Zoersche landen (Exloo)

De Heest (Gasteren/Oudemolen)

Ruiten Aa (Sellingen)

Kwelders van de Waddenzee (Oud Bokum)

Lauwersmeer (Zoutkamp)

Zuidlaardermeer (Kropswolde)

Locatie theorielessen: (nog onder voorbehoud)

Meester J. Kranenborgschool Kostvlies (Gasselte)

 

Kosten jaaropleiding:

Optie 1 € 450,00 voor drie aaneengesloten theorielessen live en/ of online en drie aaneengesloten praktijklessen(één module)

Optie 2 € 1.495,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live of online

Optie 3 € 1.550,00 voor het hele jaar, met de theorielessen live en online

In 4 termijnen betalen is mogelijk.
Meer informatie en opgeven bij: Leah Groeneweg, tel. nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

Online lentecursus eetbare wilde planten

Ga deze lente naar buiten en verdiep je in de eetbare planten die volop om je heen groeien. Om hierbij ondersteuning te bieden, geeft In Het Wilde Weg de online lentecursus eetbare wilde planten.

In acht online lessen, die via Zoom worden gegeven, maak je kennis met eetbare planten die je in de lente kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Wildplukkers Tim en Leah sturen je naar buiten, waar je zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Tijdens opdrachtenwandelingen wordt je uitgedaagd om zelf naar planten te gaan kijken en ze te bestuderen. Waar groeien ze? Hoe zien ze er uit, hoe voelen en ruiken ze? Kun je ze eten?

De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren, opdrachtenwandelingen bij jou in de omgeving, online plantenquizzen en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.

De lessen zijn interactief, er is veel ruimte om vragen te stellen. Ook voor de gevorderde wildplukker komen interessante onderwerpen aanbod.

De lessen worden opgenomen. Ben je verhinderd of wil je de les later nog eens terugzien? Dan kun je de les downloaden en op een later moment terug kijken.

 

Lesinhoud:

  • Eetbare planten in de lente en hun toepassingen
  • Eetbare bomen, bloesems en bloemen
  • Verantwoord en veilig wildplukken
  • Herkennen van planten; verschillende groeistadia van planten; plantenfamilies
  • Giftige planten
  • Verschillende bereidingswijzen: koken, koude gerechten, fermenteren, inmaken, zalf, olie en tinctuur maken, kruidenthee en surrogaatkoffie
  • Opdrachtenwandelingen om in jouw eigen omgeving te doen
  • Veganistische / vegetarische recepten om thuis mee aan de slag te gaan

Lesdata:

  1. Dinsdag 28 maart 19.30 – 21.30 uur
  2. Dinsdag 4 april 19.30 – 21.30 uur
  3. Dinsdag 18 april 19.30 – 21.30 uur
  4. Dinsdag 25 april 19.30 – 21.30 uur
  5. Dinsdag 9 mei 19.30 – 21.30 uur
  6. Dinsdag 16 mei 19.30 – 21.30 uur
  7. Dinsdag 30 mei 19.30 – 21.30 uur
  8. Dinsdag 6 juni 19.30 – 21.30 uur

 

Deelname: € 150,00 per persoon

Opgeven bij: Leah Groeneweg, tel.nr. 06-14136734 of info@inhetwildeweg.nl

 

Voorbereiding:

Zorg ervoor dat je tijdens de online lessen beschikt over een computer met microfoon (en eventueel camera) en waarop je het programma Zoom hebt gedownload.

 

Algemene voorwaarden:

Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Zie www.inhetwildeweg.nl.

De aanmelding is definitief na overmaking van het cursusgeld.

 

 

Wildplukwandelingen 2023

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten van het seizoen. 

We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken.
Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Onderweg genieten we van een wildplukversnapering en na afloop van de wandeling krijg je een Powerpoint met de belangrijkste eetbare wilde planten en een aantal recepten thuis gestuurd via de mail.

 

Voor de data van onze wildplukwandelingen (en meer) ga naar onze Agenda

 

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste activiteiten van In Het Wilde Weg: stuur een mail naar info@inhetwildeweg.nl

Vraag maar raak

Contact