Bij de winter denk je misschien niet gelijk aan een eetbare wilde planten oogst. Maar met de
juiste kennis is het heel goed mogelijk om een heerlijke en gezonde maaltijd bij elkaar te
plukken. En te graven, want het zijn juist wortels die in dit jaargetijde veel voedingsstoffen
bevatten!
Om jou hierbij op weg te helpen geeft In Het Wilde Weg een online wintercursus eetbare
wilde planten. In acht online lessen maak je kennis met eetbare planten die je in de winter
kunt vinden. Je blijft echter niet achter de computer zitten, want daar buiten gebeurt het! Je
gaat zelf op zoek naar (eetbare) planten en je wordt uitgedaagd om zelf naar planten te gaan
kijken en ze te bestuderen.
De cursus bestaat uit PowerPoint presentaties, foto’s, filmpjes, huiswerkopdrachten om
buiten uit te voeren, opdrachtenwandelingen bij jou in de omgeving, online plantenquizzen
en enthousiaste verhalen van wildplukkers Tim en Leah. Zo leer je stap voor stap de
wondere wereld van het eten uit de natuur kennen.
Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Aan welke kenmerken herken je ze
en hoe onderscheid je ze van andere planten? Welke geneeskrachtige eigenschappen
hebben ze? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die in het veld, in het bos of in jouw tuin
staan en verwonder je over de rijke smaken en overvloedige oogst uit de natuur.
Ook voor de gevorderde wildplukkers komen interessante onderwerpen aan bod. Zo leer je
verschillende wilde wortels inmaken en ga je op zoek naar judasoren.
Hoe zien de lessen er uit?
-De lessen worden gegeven via zoom
-PowerPoint presentaties
-Foto’s en filmpjes
-Thuisopdrachten (vooral voor buiten!)
-Online plantenquizzen
-Mogelijkheid tot extra begeleiding en onderlinge uitwisseling via WhatsApp groep
Wat gaan we bespreken?
-Verantwoord en veilig wildplukken
-Herkennen van eetbare planten van dit seizoen, verschillende groeistadia van
planten
-Herkennen van zaadresten, kiemplanten en planten voor de bloei
-Giftige planten/look-a-likes
-Het koken met eetbare wilde planten
-Het inmaken van wilde wortels, ‘golden milk’ met wilde wortels
-Ruimte voor verdieping: breng een onderwerp in
-Vegetarische / veganistische recepten om zelf mee aan de slag te gaan
Lesdata:
· Les 1 Dinsdag 17 januari 19.30 – 21.30 uur (introductieles)
· Les 2 Dinsdag 24 januari 19.30 – 21.30 uur
· Les 3 Dinsdag 31 januari 19.30 – 21.30 uur
· Les 4 Dinsdag 7 februari 19.30 – 21.30 uur
· Les 5 Dinsdag 14 februari 19.30 – 21.30 uur
· Les 6 Dinsdag 21 februari 19.30 – 21.30 uur
· Les 7 Dinsdag 7 maart 19.30 – 21.30 uur
· Les 8 Dinsdag 14 maart 19.30 – 21.30 uur
De lessen worden opgenomen. Ben je verhinderd, dan kun je de opname van de les
downloaden en deze op een later moment terug kijken.
(N.b. : voor gevordereden is het mogelijk om, i.p.v de introductieles, een onlineles te volgen op Dinsdag 10 januari 19.30 – 21.30 uur )