Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Informatiemiddag Eetbare wilde plantenjaar

juli 7 @ 13:30 - 15:30

Begin september start het eetbare wilde plantenjaar van In Het Wilde Weg.

Om een indruk te krijgen van het eetbare wilde plantenjaar en om elkaar te leren kennen, organiseren wij een vrijblijvende informatiemiddag. Tim en Leah vertellen wat je allemaal kunt verwachten tijdens de opleiding. Verder is er tijd om elkaar te ontmoeten en te genieten van een hapje en een drankje met eetbare wilde planten.

Datum: Zondag 7 juli 13.30 tot 15.30 uur

Locatie: aan de Hunze nabij Gieten, de link naar de locatie ontvang je na aanmelding
Vooraf opgeven bij Leah Groeneweg, info@inhetwildeweg.nl of tel.nr. 06-1413673

 

Eetbare wilde plantenjaar 

De natuur heeft ons een overvloed aan plantaardig voedsel te bieden. Om ons heen staan heerlijke en gezonde planten, bomen, bessen en paddenstoelen. De kunst is om ze te leren (her)kennen en te weten hoe je ze respectvol kunt oogsten. Duik samen met Tim Horneman en Leah Groeneweg een jaar lang in de wereld van de eetbare wilde planten en ontdek de kracht en rijkdom van de natuur.

Heb je al ervaring met eetbare planten? Binnen de groep is een verdiepingsgroep. Doordat we met twee docenten zijn, kunnen we differentiëren in de lesstof. Hierdoor is er zowel voor gevorderde als beginnende wildplukker voldoende aandacht.

Praktijkdagen
Gedurende het jaar hebben we tien praktijkdagen, tien theorielessen en een kampeerweekend bij de Weerribben. De praktijkdagen zijn op zondagen op verschillende locaties in Noord Nederland.

We brengen een bezoek aan Voedselboskwekerij Arborealis in Wilhelminaoord en Heerlijk Westerwolds Land van Rineke Dijkinga in Sellingen. Waar we een rondleiding krijgen en een excursie houden. Daarnaast gaan we naar de kwelder, het bos rondom Schoonloo, de Heest en het Lauwersmeergebied.

De theorielessen zijn op woensdagavond live in Kostvlies (Gasselte) of op dinsdagavond online te volgen tijdens een interactieve Zoombijeenkomst. Je leert welke planten eetbaar zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze in jouw dagelijkse menu kunt toepassen.

Tijdens de praktijkdagen gaan we op struintocht, heerlijke gerechtjes maken met eetbare planten en aan de slag met diverse plantbereidingen.

Elke praktijkdag is anders van opzet. Op sommige dagen houden we een lange excursie, op sommige dagen zijn we langer bij het kampvuur en andere dagen zijn we ook binnen aan het werk rondom een bepaald thema. Dit hangt deels af van de door de deelnemers ingebrachte onderwerpen.

We bespreken planten en onderwerpen, maken plantbereidingen, heerlijke gerechten met eetbare wilde planten en genieten van lekkere tussendoortjes, wildplukthee en wilde kruidendrankjes. Verder onderzoeken wij wat het eten uit de natuur voor onze gezondheid en de gezondheid van Moeder Aarde kan betekenen.

De maaltijden en gerechtjes zijn vegetarisch/ veganistisch, grotendeels glutenvrij en suikervrij en gemaakt van biologische ingrediënten, aangevuld met eetbare wilde planten.

Heb je al ervaring met eetbare wilde planten? Dan kun je je opgeven voor de verdiepingsgroep. Vóór aanvang van het jaar geef je aan in welke specifieke onderwerpen, thema´s of planten jij je verder in wilt verdiepen. Gedurende het jaar ga je hier mee aan de slag.

Kampeerweekend
Van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni gaan we naar Ossenzijl in de Weerribben, het grootste aaneengesloten laagveengebied van West Europa. Hier gaan we vanuit de kano en te voet op zoek naar eetbare planten. We komen onder andere de gewone engelwortel en prachtige waterlelies tegen, maar ook de beruchte en dodelijk giftige waterscheerling.

Wil je niet wilt kamperen, dan kun je op eigen gelegenheid een overnachting in de buurt regelen. De kosten van de overnachtingen (kamperen of andere overnachtingsplek) zijn voor eigen rekening.

Theorielessen (live of online)
De live theorielessen worden op woensdagavonden gegeven en op dinsdagavond online via Zoom.

Tijdens de theorielessen verdiep je jouw plantenkennis. Je leert planten het hele jaar rond te herkennen. Bij welke plantenfamilie hoort een plant en hoe ziet de plant er in bloei uit? Hoe herken je de plant als wortelrozet? En welke planten kun je herkennen aan de zaadresten?

We doen plantenquizzen en bespreken verschillende toepassingen en bereidingen van planten. Hoe kun je paardenbloemwortels fermenteren, ‘olijven’ maken van sleedoornbessen of ‘kappertjes’ van beukenkiempjes?

Hiernaast gaan we in groepjes aan het werk en is er de mogelijkheid om voor de groep een presentatie te geven over een plant of onderwerp.

Ben je niet in de gelegenheid om de live lessen te volgen? Of vind je extra herhaling fijn? Op dinsdagavonden zijn onlinelessen. De basis van deze lessen is gelijk aan de livelessen. Alleen de plantbereidingen die gedurende de woensdagavond live lessen worden gemaakt, worden door de onlineles deelnemers gedurende de praktijkdagen ‘ingehaald’.

De onlinelessen worden live via Zoom gegeven en zijn interactief met veel ruimte voor vragen en interactie.

Gegevens

Datum:
juli 7
Tijd:
13:30 - 15:30
Evenement Categorieën:
, , , ,
Evenement Tags:
, , ,