eten uit de natuur

Eetbare bloemen in je tuin

Veel bloemen zijn eetbaar. Viooltjes, goudsbloemen, en Oost Indische kers zijn vrij bekend in het eetbare bloemenland. Maar wist je dat je ook de bloemen van de teunisbloem, stokroos, daglelie en begonia kunt eten? Vereiste is wel dat de bloemen onbespoten zijn. Dus van een biologische kweker komen of dat de al een paar jaar in je tuin of op de vensterbank staan.

Tover je tuin om in een eetbare bloemen- en kruidentuin. Weldra kun je je bord versieren met prachtige bloemen. En, minstens zo belangrijk, help je de bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel. Zeker weten dat het vliegverkeer in je tuin toeneemt!

Fleurige salade van naakte haver

Ondanks de droogte van de afgelopen weken zijn er nog veel eetbare bloemen in mijn tuin te vinden: Oost Indische kers, borage, malva, sinaasappelafrikaantjes en teunisbloemen.

Een heerlijk recept om op te fleuren met eetbare bloemen is een salade van naakte haver. Gebruik bijvoorbeeld rozenblaadjes, borage en stokroos.

Ingrediënten:

  • 200 gram naakte haver (à la Rineke, te koop bij de natuurvoedingswinkel)
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • halve komkommer
  • bakje olijven
  • 1 stukje feta
  • flinke hand vol wilde kruiden
  • 2 handen vol eetbare bloemen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de haver volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af en laat het afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de tomaten, komkommer, olijven en feta in stukjes.
  3. Hak de wilde kruiden en eetbare bloemen grof. Meng dit alles door de haver.
  4. Maak een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn en het citroensap. Schenk het over de salade en breng op smaak met peper en zout.