Week zonder vlees met eetbare wilde planten

Van 5 tot en met 11 maart is het de nationale week zonder vlees.

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom (www.weekzondervlees.nl).  Een heel goede reden om mee te doen.

Zelf eet ik geen vlees, maar mijn zuivelgebruik kan nog heel wat minder. Om mijzelf en anderen hiertoe te motiveren, post ik deze week recepten zonder vlees en zonder zuivel. Natuurlijk met wildpluktint.

Vorige week werd ik samen met Tim Horneman gefilmd door ROEG. Het natuurprogramma van RTD Drente. Ik heb paardenbloemwortels opgegraven en samen met Tim er een heerlijke paardenbloemwortelschotel van gemaakt.

Nu de vorst weer geweken is, kun je één dezer dagen de paardenbloemwortels wel uit de grond krijgen. Als dat niet lukt kun je de paardenbloemwortel vervangen door oesterzwammen of shiitakes. Ook erg lekker!

Paardenbloemwortelschotel

Ingrediënten:
200 gram naakte haver
1 eetl. kokosolie
3 uien
1 bos paardenbloemwortels
200 gram spruitjes
100 ml. haverroom
flinke handvol (wilde) kruiden
peper en zout

Bereiding:
Kook de naakte haver gaar in ongeveer 30 minuten, volgens de aanwijzing op de verpakking.
Maak de spruitjes schoon en blancheer ze ongeveer 3 minuten in kokend water.
Pel en snipper de uien. Was en schrob de paardenbloemwortels. Snijd ze in stukken van een à twee centimeter. Snijd de wilde planten grof.
Verhit de olie in een wok en fruit de ui. Voeg de paardenbloemwortels toe en bak ze 5 à 10 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg dan het de haver, spruiten, wilde planten en haverroom toe. Verwarm alles goed door en breng op smaak met peper en zout.