Wintertenen en Klimop

 

Wintertenen
De afgelopen dagen zaten mijn voeten zo af en toe in een heerlijk warm voetenbadje gevuld met klimop bladeren.
Waarom? Ik heb last van wintertenen. Nog nooit last van gehad, maar nu wel. En ik kan je vertellen; dat is knap vervelend! Maar zoals vaak is de remedie dichtbij huis, in de natuur te vinden. Dit keer in de vorm van klimop bladeren.

Klimop
Klimop is niet eetbaar, maar misschien weet je al wel dat klimop veel saponinen (zeepstoffen) bevat zodat je het kan gebruiken om er bijvoorbeeld kleding mee te wassen.

Maar in de klimop zitten ook stoffen die de doorbloeding van de huid bevorderen en bloedvatverwijdend en bloedsomloopbevorderend werken. En dat is nu precies wat ik kan gebruiken tegen die vervelende wintertenen!


Al doende blijf ik mij verbazen over de onbegrensde geneeskracht van wilde planten. De natuur bevat een enorm rijke schat vol met eetbare en geneeskrachtige planten!
Wil jij hier meer van weten? Dan is onze Online cursus eetbare wilde planten misschien ook iets voor jou…