eetbare paddenstoelen

Kanovaarder ziet tussen de bomen het bos…

Eekhoorntjesbrood

 

Winterpostelein

De laatste tijd heb ik de kano zo’n beetje ingewisseld voor de fiets…en de wandelschoenen.
Het is herfst en eindelijk heeft het na een lange tijd van extreme droogte weer een beetje geregend. Dat maakt dat de paddenstoelen weer tevoorschijn komen. Dus fiets ik bijna dagelijks met Leah richting de bossen in onze omgeving. Daar struinen wij de stukken af waar wij in het verleden al vaker overheerlijke eekhoorntjesbrood, heksenboleten, cantharellen en heel soms zelfs sponszwammen vonden.
Ook vandaag zochten wij weer het bos op. Nu met een speciale missie: wij moeten en zullen één of meerdere eekhoorntjesbroden vinden. Want het geval wil dat wij over twee dagen weer een opname gaan maken voor het natuurprogramma van RTV Drenthe: @ROEG.
Deze aflevering gaat Leah op zoek naar paddenstoelen en wij maken een overheerlijke paddenstoelensoep. En ik ben elke keer weer blij verrast en verwonderd over wat de natuur voor heerlijke en wonderschone eetbare planten en paddenstoelen voortbrengt.
Onderweg geniet ik van de vele diersporen. De haksporen van spechten in het dode hout, de graafputjes van dassen en de keuteltjes die marters achter laten om hun territorium af te bakenen.
Tevreden gaan we weer naar huis. De Eekhoorntjesbroden zijn gevonden. Twee heksenboleten gaan mee in de fietstas. En onderweg terug plukken wij onze salade; ditmaal winterpostelein. Vanavond eten wij olifantenbonen met paddenstoelen in een kruidige tomatensaus. Met een salade van winterpostelein met geitenkaas en sinaasappel. Het leven van een wildplukker is zo gek nog niet..!

 

Heksenboleet in de pan!